Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vánoční štola

27. 12. 2011

Na 1 štolu (asi 40 plátků)     pc270124.jpg

ingredience:

180g rozinek, 450g polohrubé mouky, 6 lžic rumu, 1 kostka droždí, 125ml mléka, 120 cukru,

125g mletých mandlí, 125g nakrájeného citronátu, 200g másla, špetka soli.

na posypání:

4 lžíce másla, 1 vanilkový cukr, 4 lžíce práškového cukru.

postup:

Den před pečením nebo výroby těsta, na cedníku opláchneme rozinky, necháme okapat,dáme do mísy a pokapeme rumem. Necháme stát přes noc. 

Druhý den do mísy prosijeme 100g mouky, rozdrobíme droždí, přelijeme trochou vlažného mléka a 1 lžičku cukru, necháme 15 minut vykynout.

Přidáme zbylou mouku, mléko, cukr, mandle, citronát, sůl, máslo ve vločkách, rozinky. Zaděláme těsto a necháme 60 minut kynout. 

Vzniklé těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál, znovu je vydatně propracujeme a necháme dalších 60 minut kynout.

Z těsta na válu vytvoříme obdélník a delší stranou ho přeložíme do 2/3 spodního dílu. Troubu předehřejeme na 180°c. Štolu přeneseme na plech vymazaný tukem a potřeme vlažnou vodou. Znovu necháme těsto odpočinout.Štolu pečeme asi 60 minut, po upečení štolu necháme vychladnout.

Abychom ji dodali krásného vzhledu, rozpustíme máslo a potřeme jím štolu po povrchu. Smícháme moučkový cukr s vanilkovým cukrem a posypeme přes síto štolu. Znovu ji potřeme máslem a posypeme cukrem.

tip:

Těsto před pečením necháme 1-2 týdny uležet v kamenné nádobě a zabalené v pergamenovém papíře. Potom je štola správně aromatická a vlahá. Za tuto dobu se rozvine její chuť a vůně

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA