Vánoční štola
Na 1 štolu (asi 40 plátků)
ingredience:
180g rozinek, 450g polohrubé mouky, 6 lžic rumu, 1 kostka droždí, 125ml mléka, 120 cukru,
125g mletých mandlí, 125g nakrájeného citronátu, 200g másla, špetka soli.
na posypání:
4 lžíce másla, 1 vanilkový cukr, 4 lžíce práškového cukru.
postup:
Den před pečením nebo výroby těsta, na cedníku opláchneme rozinky, necháme okapat,dáme do mísy a pokapeme rumem. Necháme stát přes noc.
Druhý den do mísy prosijeme 100g mouky, rozdrobíme droždí, přelijeme trochou vlažného mléka a 1 lžičku cukru, necháme 15 minut vykynout.
Přidáme zbylou mouku, mléko, cukr, mandle, citronát, sůl, máslo ve vločkách, rozinky. Zaděláme těsto a necháme 60 minut kynout.
Vzniklé těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál, znovu je vydatně propracujeme a necháme dalších 60 minut kynout.
Z těsta na válu vytvoříme obdélník a delší stranou ho přeložíme do 2/3 spodního dílu. Troubu předehřejeme na 180°c. Štolu přeneseme na plech vymazaný tukem a potřeme vlažnou vodou. Znovu necháme těsto odpočinout.Štolu pečeme asi 60 minut, po upečení štolu necháme vychladnout.
Abychom ji dodali krásného vzhledu, rozpustíme máslo a potřeme jím štolu po povrchu. Smícháme moučkový cukr s vanilkovým cukrem a posypeme přes síto štolu. Znovu ji potřeme máslem a posypeme cukrem.
tip:
Těsto před pečením necháme 1-2 týdny uležet v kamenné nádobě a zabalené v pergamenovém papíře. Potom je štola správně aromatická a vlahá. Za tuto dobu se rozvine její chuť a vůně